Maurits Binger Film Instituut

In 1998 kreeg Simon de Boer de opdracht voor het interieur van het Maurits Binger Film Instituut, een post-academische opleiding voor scenario-schrijvers, regisseurs en producenten. Het Instituut had drie etages gehuurd in gebouw 't Einde van de Wereld, dat staat waar de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal voor het C.S. samenkomen. Het was een boeiende opdracht omdat met beperkte budgetten het instituut toch een internationaal allure moest krijgen. En vooral een fijn 'thuis' voor de studenten moest worden. Op het programma van eisen stond o.a. ook een kleine bioscoop. Daar zijn helaas nog geen foto's van gevonden.

Maar de blikvanger van het instituut werd de trap die Simon de Boer bedacht en waarvoor een subsidie werd ontvangen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De naar boven toe verjongende trap heeft twee monumentale balusters van 180 cm hoog waarvan het dikste deel een diameter van 40 cm heeft. Spectaculair draaiwerk uit dikke blokken mahonie dat zich op een wat bescheidener formaat herhaalt in de aluminium eindknoppen van de leuningen. De eerste twee uitwaaiende optreden waarop de rest van de trap rust zijn tevens het podium voor de graduation-plechtigheid waarbij studenten de trap afdaalden. Hun namen werden vereeuwigd in de metalen sterren die in de linoleumvloer werden gelegd: zo kreeg de oude vloer nieuwe allure. 

Maar na een aantal jaren verhuisde het instituut dat vernoemd werd naar de eerste Nederlandse filmregisseur. En de trap bleef achter. In 2016 legde Simon de Boer een bezoek aan het gebouw af om te zien hoe zijn geesteskind het maakte. Tot zijn schrik was het gepolitoerde mahoniehout onder een dikke laag verf verdwenen, in dezelfde grijze kleur als het hoogpolig tapijt dat er nu lag. 

 

Boven: de balusters van de trap zijn net zo hoog als een mens, in de achtergrond de leestafel met een boekenkast en op de vide de videotheek.

Boven 1:10 schaalmodel voor de trap, rechts de trap direct na de oplevering. 

Onder: eindknoppen van de leuningen, gedraaid uit massief aluminium

Onder: Artikel over het Maurits Binger Film Instituut, Volkskrant 7 mei 1992.

Onder: De grijs geschilderde trap. Links: voor je naar beneden gaat moet je eerst een stapje omhoog, net als bij het trappetje voor de Bloemgracht 99 

De trap ging vaak op de foto, zoals bijvoorbeeld samen met Threes Schreurs die ook bij het instituut studeerde. Het Parool, 6 maart 1999.