Gaten - mode in een andere modus

Het project kwam tot stand tijdens de banken-crisis van 2008/2009 en is daar een reactie op. Maar het is eveneens een verkenning van Oosterse filosofieën zoals die bijvoorbeeld in Zen besloten liggen en vaak de nadruk leggen op de negatie. Dat alles kreeg ook een plaats in het interview dat Simon de Boer met zichzelf hield. Het interview was een deel van de uitnodiging.

Mensen werden uitgenodigd om in het atelier - opgesteld in theater Frascati - langs te komen met een trui, t-shirt, colbert, jurkje... In die top maakte de coupeuses een gat. Een mooi rond en netjes afgewerkt gat. Daarbij gebruikten ze een gedrukt, stoffen label als paspel (zie foto). Elk gat werd genummerd. De acht coupeuses maakte die dag 287 gaten. Op de video onder aan de pagina kun je zien hoe dat ging en ook hoe de 'collectie' gaten er uit kwam te zien.

Een jaar later presenteerde Simon de Boer het project aan het Holland Festival, hij wou alle bezoekers van het cultuurfestival van een gat voorzien. Helaas, het festival had geen belangstelling... 

Het project 'Gaten - mode in een andere modus' kwam tot stand dankzij een subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst 

De werkvloer. Foto: Foppe Peter Schut

Om een aantal gedachtes achter het project Gaten duidelijk te maken interviewde Simon de Boer zichzelf.

Voorkanten van de uitnodiging voor het project. Alle Illustraties/portreten zijn van Nouch. Zie hier meer van haar fantastisch werk! 

Zie hieronder de video van het project 'Gaten - mode in een andere modus'. Opgenomen in theater Frascati, zondag 8 november 2009.

Simon de Boer met zijn coupeuses. Foto: Foppe Peter Schut

Tussen Prada en Karl 'Who?', volledig op z'n plek. Volkskrant Magazine 31-10-2009, Milou van Rossum

Items #6 2009. Door Robert van Strien

Parool PS 3 november 2009, Bregje Lampe

Studiemateriaal: perforatie van a6 foldertje van het merk Replay

Gaten voor modevakblad LINK. Foto's Anika Schwartzlose en Jonas Lund. Speciale dank aan Esther van Maurik.