Winkel W.M.E.V.V.J

Het jaar 2000, Simon de Boer opent een winkel voor zijn label 'Wees Meester en Vormgever van Jezelf'. Met hulp van vrienden verbouwt hij een oude bakkerij aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal 289 die hij kon huren voor 800,- gulden per maand.

Zijn interieurconcept is eenvoudig en past bij het kleine budget dat beschikbaar is: bakkerij blijft bakkerij (zonder ovens), er worden alleen monumentale, witte blokken in de ruimte geplaatst die allerlei functies hebben. Ze contrasteren mooi schoon met de vergeelde bakkerij-tegels waarmee de ruimte is bekleed. 'Dit zie je normaal alleen in New York', zou een voorbijganger hebben geroepen.

Op 31 augustus 2000 is de opening. De toekomst ziet er goed uit want in het Amsterdams Historisch Museum (de buren) wordt een tentoonstelling over Amsterdamse mode gemaakt en daarvoor kocht het museum ook W.M.E.V.V.J.-stukken aan. Het verbouwingsbudget - een flink gedeelte van een werkbeurs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunde die Simon de Boer ontving - slonk daardoor minder dan gedacht: dat geld kon naar de productie van nieuwe collecties en winkelvoorraad.

Maar een grootscheepse verbouwing van andere buren (beursbank De Kas-Associatie) gooit roet in het eten. De gemeente geeft een vergunning voor het plaatsen van zestien bouwketen recht voor de deur. Plotseling heeft Simon de Boer een winkel op een bouwplaats waar vonkenregens en bouwhekken een winkelbezoek onmogelijk maken.

Een advocaat in de arm genomen, 'Ondernemersrisico', zegt de gemeente na een hoorzitting. En daarmee is de zaak klaar. Simon de Boer sluit op 4 februari 2001 voorgoed de winkel die slechts vijf maanden heeft bestaan. 

Uiteindelijk wakkert het echec de creativiteit alleen maar aan, blijkt. W.M.E.V.V.J. noemt zich voortaan een dakloos label, in een volgend project Dress Rehearsal Rag zou Simon de Boer dan ook de Dam en het Spui als domicilie claimen.

Simon de Boer in de net verbouwde, oude bakkerij aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal. Polaroid-test voor een foto voor Het Parool, Michiel van Nieuwkerk

Het Parool, 21 september 2000. door Gert Jonkers.

Cover Carp, januari 2001. Simon de Boer op de bar in de winkel.

Cover catalogus 'Couture Locale' Amsterdam Historisch Museum

Volkskrant Magazine, 18-11-2000, Milou van Rossum

W.M.E.V.V.J. volgens de conservator. Catalogus 'Couture Locale' Amsterdam Historisch Museum

Elke laatste zondag van de maand werd in de W.M.E.V.V.J.-winkel 'O.K. on Sunday' gehouden...

Het Parool 16 januari 2001 - Foto Wubbo de Jong

Grafisch ontwerper Erik Wong maakte een A2 uitklap-poster, de uitnodiging voor de totale uitverkoop en eind-feest van de W.M.E.V.V.J. -winkel